Pilihan Perumahan: Lebih Baik Untuk Beli atau Sewa?

image perumahan

Membuat keputusan untuk membeli rumah adalah langkah peribadi yang besar. Ini mungkin boleh menjadi kunci untuk memiliki rumah yang lebih selesa untuk keluarga besar anda. Membeli hartanah adalah pelaburan yang besar dan anda tidak boleh mengambil ringan mengenainya. Jika anda tidak pasti sama ada anda mampu untuk membeli rumah pada masa ini, anda boleh menyewa sementara merancang simpanan untuk membeli rumah impian anda.

image 2 perumahan

Jika anda mampu membeli

Langkah pertama untuk membeli rumah anda sendiri ialah menentukan tahap kemampuan anda. Bagaimana anda menentukan sama ada anda bersedia dari segi kewangan untuk membeli rumah? Langkah pertama yang terbaik ialah dengan mendapatkan laporan kredit penuh anda dengan skor kredit, seperti laporan MyCTOS Score. Umumnya, hutang anda tidak boleh melebihi 60% daripada jumlah pendapatan bersih anda apabila memohon pinjaman atau kemudahan kredit.

Laporan MyCTOS Score akan memberikan anda maklumat lengkap dan komprehensif mengenai semua aspek utama kesihatan kredit anda dan komitmen kredit semasa, serta skor kredit anda. Dengan cara ini, anda dapat menilai tahap kredit kesihatan anda, dan membuat keputusan yang lebih bijak.

perumahan

Berikut adalah beberapa kelebihan dan keburukan membeli dan memiliki rumah sendiri:

Kelebihan:

 • Sebaik sahaja anda telah selesai membayar pinjaman rumah, rumah tersebut akan menjadi milik anda sepenuhnya dan anda tidak perlu risau untuk sentiasa mencari tempat untuk tinggal.
 • Nilai rumah anda mungkin akan meningkat dari semasa ke semasa, jadi anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakannya sebagai ekuiti untuk membeli rumah yang lebih besar atau persaraan yang selesa.
 • Anda boleh mengubah suai dan memperbaiki rumah anda tanpa meminta izin daripada tuan tanah. Pengubahsuaian juga boleh meningkatkan nilai hartanah anda, sekiranya anda memilih untuk menjualnya pada masa hadapan.
 • Dalam jangka masa panjang, membeli rumah adalah lebih murah berbanding menyewa. TAMBAHAN pula, anda akan memiliki rumah tersebut selepas beberapa tahun pembayaran, tidak seperti menyewa.
 • Jika anda membayar ansuran bulanan tepat pada waktunya, pinjaman perumahan anda dapat mencerminkan kesihatan kredit anda yang positif dan membantu membina rekod kredit yang baik.

Keburukan

 • Anda perlu memastikan anda mampu membayar deposit, bayaran bulanan dan perbelanjaan tambahan seperti kos penyelenggaraan rumah kerana ia merupakan komitmen yang besar. Kegagalan untuk membuat bayaran bulanan akan menjejaskan kesihatan kredit anda.
 • Sekiranya anda telah mengasingkan belanjawan anda semasa membeli, anda mungkin terpaksa melupakan kemewahan lain seperti makan di restoran dan hiburan untuk seketika.
 • Anda kurang fleksibel berbanding menyewa. Sebagai contoh, menjual harta benda dan kos untuk berpindah adalah lebih mahal berbanding menyewa kerana anda perlu membayar agensi hartanah dan yuran guaman.
 • Mungkin tidak mudah untuk menjual rumah anda kerana ia bergantung kepada keadaan ekonomi dan nilai semasa rumah anda.
 • Jika anda berkongsi membeli rumah tersebut dengan orang lain seperti pasangan, komplikasi mungkin timbul jika anda berdua memutuskan untuk berpisah atau bercerai, kerana hartanah itu mungkin perlu dibubarkan.
 • Anda perlu mempertimbangkan perbelanjaan tambahan yang tidak dijangka yang mungkin timbul, seperti pembaikan utama (paip, bumbung, dll) atau kerosakan yang disebabkan oleh bencana alam seperti banjir.